החוק למניעת הפצת דואר זבל - הסוף לספאמרים
ב-1 לדצמבר 2008 יכנס לתוקפו החוק למניעת הפצת דואר זבל - חשוב להיות מוכנים ולא לסלוח לספאמרים
החוק למניעת הפצת דואר זבל - הסוף לספאמרים



03-5446364



קיבלת ספאם? דואר זבל מציף אותך? כעת ניתן לתבוע בקלות

Hebrew

החוק למניעת הפצת דואר זבל בישראל - אתם מוכנים?

מהו דואר זבל, מדוע הוא מטריד כל כך וכיצד ניתן לפעול נגד שולחיו? שאלות אלו ורבות אחרות יהיו רלוונטיות מתמיד אחרי דצמבר 2008, כאשר החוק החדש יכנס לתוקפו. מטרתו של "חוק דואר זבל" הוא למנוע את הפצתו על ידי מתן אפשרות לתבוע את המפרסמים, ללא הצורך בהוכחת נזק כלשהו. לפני שנתייחס אל זכויותיכם המשפטיות, כמי שקיבל בדוא"ל, בפקס, בטלפון או בדרך אחרת חומרים פרסומיים שהוא לא ביקש – קצת רקע:

דוא"ל הוא היישום הנפוץ ביותר ברשת האינטרנט ובו נעשה השימוש הרב ביותר. מטבע היותו כזה ולאור העובדה כי הוא זמין תמידית ועלויות משלוח דוא"ל הן אפסיות, הוא מהווה פלטפורמה מפתה מאוד לשיווק ופרסום.

באשר ליעילות הפרסום באמצעות דואר זבל (Spam) יש מחלוקות רבות גם בקרב המפרסמים, אך כך או אחרת, פרסום באמצעותו צבר פופולאריות רבה בשנים האחרונות ועבור משתמשי הדוא"ל הפך למטרד של ממש.

על מה הרעש? בסך הכל דואר זבל...

רבים ירימו גבה ויאמרו כי מדובר בפעילות לא מזיקה, שכן זוהי בסך הכל הודעת דוא"ל שבמידה ואינה מעניינת את הנמען – הוא יכול למחוק אותה בלחיצת כפתור. אלא שריבוי הודעות דואר זבל בקלות יכול להסב נזקים רבים, בין השאר:

  • צורך בהגדלת נפח תיבת הדוא"ל
  • בזבוז זמן יקר ומשאבים לצורך סינון הודעות
  • אובדן של הודעות חשובות שנקברות בתוך הררי Spam

לאדם הפרטי אולי נדמה כי מדובר במטרד, אך אינו מהווה נזק כלכלי של ממש. אולם חישבו מה מידת הנזק שנגרמת לחברה גדולה עם עשרות ומאות עובדים, שאיש מהם מבזבז מידי יום חצי שעת עבודה (במצטבר) על סינון הודעות דואר זבל ונוצר אילוץ מלאכותי להגדיל את נפח תיבות הדוא"ל של כל העובדים.

לספקיות האינטרנט נגרם נזק גדול אף יותר, שכן תופעת ה – Spam יוצרת בעיה טכנולוגית ולא רק כלכלית. דרך המערכות של ספק האינטרנט עוברים גם כל הנתונים השונים שנלווים אל הודעת הדוא"ל המקורית שנשלחה למאות ואלפי נמענים, התכתובות שנוצרות עקב שליחתה (לרוב בקשות חוזרות ונשנות להסיר את הנמען מרשימת התפוצה), הודעות שגיאה או אי מסירה ועוד.

מהי החוקית הגדרתו של דואר זבל?

לא כל מסר שמתקבל בתיבת הדוא"ל שלכם מבלי שבקשתם לקבלו הנו דואר זבל. על מנת שהודעת דוא"ל תחשב ל – Spam ותהווה עילה לתביעה על פי החוק החדש, עליה לעמוד במספר קריטריונים:

מטרה – מטרתו של המפיץ צריכה להיות מסחרית, כלומר לעודד הוצאת כספים, רכישה של מוצר או שירות מסוים. מסר שמטרתו להפיץ מידע על מועמד בבחירות לראשות העיר או עלון מידע אינו מסר שנשלח במטרה מסחרית ואינו מיועד לעודד רכישה או הוצאת כספים בדרך אחרת. גם מסרים שמטרתם לעודד תרומה או סיוע חברתי, גמילות חסדים וכיו"ב, אינם נחשבים למסרים מסחריים.

אופן ההפצה – דואר זבל יכול להיות מופץ בכל אחד מהאמצעים הבאים: כהודעת דוא"ל, SMS, פקס או באמצעות מערכת חיוג אוטומטי.

היעדר הסכמה – על מנת שהודעה תחשב להודעת דואר זבל, עליה להישלח באחד האמצעים הנ"ל מבלי שניתנה לכך הסכמתו המפורשת של הנמען מראש. חריגים לתנאי זה הם בתי עסק, אליהם מותר לשלוח הודעה מסחרית באופן חד פעמי, במטרה לקבל את הסכמתם לקבלת דברי פרסום נוספים בעתיד.

כיצד לפעול אם קיבלתי דואר זבל?

ראשית, חשוב להבין נגד מי ניתן לפעול ומי אחראי להפצת ההודעה, גורמים אלו עשויים להיות מי ששמו ופרטיו מופיעים על גבי ההודעה עצמה, בתור הגורם אליו ניתן לפנות לצורך רכישת המוצר או השירות. במידה ואין גורם כזה, בדקו את עסקיו או מטרותיו של מי נועד תוכן ההודעה לקדם. לעיתים ניתן לראות גם כי גורם שלישי הוא שמשווק את מושא הפרסום, מוצריו או שירותיו.

נגד כל אלו (ביחד או לחוד) ניתן לפעול בדרכים שונות ובין השאר להגיש תביעה אזרחית ולדרוש פיצוי כספי על כל הודעת דואר זבל שנשלחה אליכם בניגוד לרצונכם. כל שעליכם להוכיח הוא שהנתבע שלח אליכם הודעה בניגוד לחוק, את הפיצוי (עד 1,000 ₪) תוכלו לקבל ללא הוכחת נזק.

האם 1,000 ₪ זה מה שיפחיד אותם?

לכאורה מדובר בסכום כסף זעום שלא אמור להרתיע את המפרסמים, אך במידה ויוגשו נגד המפרסם תביעות רבות הן בקלות עשויות להפוך את הפרסום באמצעות דואר זבל ללא משתלם ואף להרתיע משימוש בו.

בנוסף, קיימים צעדים משפטיים נוספים בהם ניתן לנקוט, כמו תובענה ייצוגית. מדובר בתביעתה של קבוצת אנשים התובעת בשם ציבור גדול יותר שלא בהכרח ייפה את כוחה לכך. תובענה ייצוגית היא כלי חשוב שנועד לאפשר ל"אזרח הקטן" לעמוד על זכויותיו מול התאגיד הגדול שפוגע בפרט. גם אם פגיעתו בכל פרט ופרט היא פגיעה קטנה, אותה קבוצת תובעים יכולה לתבוע פיצוי כספי על הנזק המצטבר שנגרם לכלל ציבור הנפגעים. במקרה זה, יש להוכיח כי נגרם נזק ואף לבסס את טענותיכם בדבר היקפו.

בתמימותי הסכמתי לקבלת דואר זבל, מה עלי לעשות?

בכל הודעה, על המפרסם לציין בפניך כי קיימת אפשרות לבטל את הסכמתך לקבלת דבר הדואר. את ביטול ההסכמה ניתן לבצע על ידי לחיצה על קישור המיועד לכך בגוף ההודעה, באמצעות משלוח הודעת דוא"ל למפרסם, SMS או כל דרך אחרת שמציע המפרסם למשלוח הודעת סירוב.

חיי המין שלי בסדר גמור, אבל שולחים לי פרסומות על ויאגרה מחו"ל...

מרבית משתמשי הדוא"ל יעידו כי כמויות בלתי מבוטלות של דואר זבל נשלחות אליהם ממפרסמים בחו"ל ונגדם, מטבע הדברים, קשה יותר לפעול. חשוב לדעת כי גם אם על פניו נראה כי אין יד ישראלית המעורבת במשלוח ההודעה, זה לא תמיד נכון.

לעיתים המוצר אינו מוצר ישראלי, אך החברה שמפיצה דואר זבל במטרה לפרסמו – כן. חשוב לבדוק ולברר מיהם הגורמים העומדים מאחורי משלוח ההודעה, אם מעורב גורם ישראלי בהחלט ניתן לתבוע אותו ולקבל פיצוי. בכל מקרה של חוסר וודאות בשאלות הונגעות לחוק הספאם (או יותר נכון: חוק אנטי ספאם) רצוי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני אינטרנט וקניין רוחני.

אנחנו ב- SEOweb לא נמשיך לעבור בשתיקה על הודעות זבל שיתקבלו אצלינו וכאלה מתקבלות מאות מדי יום. לגבי מידת האפקטיביות של החוק החדש, רק ימים יגידו האם כמויות הזבל הנשלחות ברשת האינטרנט בישראל ואליה, יקטנו בעקבות חקיקתו וכניסתו לתוקף של החוק למניעת הפצת דואר זבל. כולנו תקווה.

לקריאה נוספת בנושא ליחצו: מכירות באינטרנט

תאריך: 15/06/2011 16:31    מחבר:


רוצה לדעת יותר? פנה אלינו כבר עכשיו >