רשתות חברתיות - עבר הווה ועתיד
מאמר שני בנושא רשתות חברתיות. כיצד הכל התחיל, מה יש היום ומה צופן לנו העתיד...
רשתות חברתיות - עבר הווה ועתיד



03-5446364



ממדורת השבט ועד facebook - כל מה שרצית לדעת על רשתות חברתיות

Hebrew

רשתות חברתיות - מהיכן זה הגיע?

 

קבלו את מילת ה"באזז" החמה ביותר באינטרנט: רשתות חברתיות (social-networks). בכל מקום מדברים עליהן, אבל מה הן בעצם? ובכן, לא מדובר ב"סטארט אפ" חדשני. רשתות חברתיות התקיימו זמן רב לפני המצאת המחשב. עוד משחר ימי האנושות שאפו בני אדם לחבור אלו לאלו על בסיס תחומי עניין, אמונות, ואינטרסים משותפים. רשת חברתית, facebook

כך בעצם נוצרו הכתות, המפלגות הפוליטיות והאיגודים המקצועיים הראשונים. וכמובן, משפחות וחברויות. התפתחות האינטרנט פשוט הפכה את הכל להרבה יותר נגיש וקל.

רשת חברתית ראשונה אונליין

 

בראשית היה ה BBS - Bulletin Board System (מערכת לוח מודעות): תוכנה שאפשרה למשתמש להתחבר למחשב מרוחק בתקשורת אנלוגית (מודם חיוג וקו טלפון), למטרת ביצוע פעילויות חברתיות ובידוריות שונות: משחקי רשת, העלאת והורדת קבצים, השתתפות בקבוצות דיון, והחלפת מסרים עם משתמשים אחרים. ה BBS תופעל על ידי משתמשיו באמצעות הודעות טקסט פשוטות, ונוהל על ידי מפעילי מערכת - ברובם אנשים פרטיים, מיעוטם חברות מסחריות שגבו תשלום על השירות.

זו, באופן בלתי רשמי, היתה הרשת החברתית הראשונה. ואולם החברות בה היתה בעיקר נחלתם של פריקים למחשבים, בעלי ידע וציוד שהיו מחוץ להישג יד למשתמש
PC ממוצע. כל זה התרחש בין שנות השמונים לאמצע שנות התשעים, שניה לפני עידן האינטרנט הביתי.

עם כניסת פונקצית הגלישה לרשת האינטרנט באמצע שנות ה-90, איבד ה
BBS מזוהרו והלך בדרך כל טכנולוגיה. מאז זרמו בייטים רבים בנהר הדיגיטלי, אך בפועל נותרה המהות זהה: רשתות חברתיות קיימות כדי לחבר בין אנשים, ללא גבולות דת, מין ומרחק גיאוגרפי.

מה בכל זאת נשתנה?

 

בעבר, היווה רוחב הפס בחיבור האינטרנט מגבלה לכמות, גודל ואיכות התכנים שניתן היה לשתף בין משתמשים בזמן נתון. האינטרנט בגלגולו הנוכחי, המכונה גם Web 2.0, נשען על קצבי הורדה והעלאה גבוהים בהרבה, ולכן מאפשר לגולשים לייצר ולחלוק תכנים מסוגים שונים: תמונות, טקסטים, סרטוני וידאו, מוזיקה ועוד. בכך משמשים חברי אתר הרשת החברתית, גם כיצרני תכניו.

דהיינו, התפשטות תופעת הרשתות החברתיות, היא חלק אינטגרלי מהתהוות סביבת ה-
Web 2.0. אמנים רבים כבר זיהו את הפוטנציאל הגלום בטרנד השיתוף, כך שהיום בשורותיה של כל רשת חברתית, ניתן למצוא גם זמרים, להקות ושחקנים (חלקם מוכרים, חלקם אנונימיים), העושים בה שימוש לצורך קידום יצירותיהם. כאן אין צורך בסוכן: כל העולם במה.

אז איך מצטרפים?

 

כאמור, ההגדרה של רשת חברתית היא פשוטה: קבוצת אנשים שמתקיים ביניהם קשר. כך שכולנו בסופו של דבר, כבר משויכים לאיזו רשת חברתית (או אפילו כמה), גם אם בפועל לא ביצענו 'Sign up' לאף אתר. עם זאת, כשמדובר בהרחבת המעגלים החברתיים, האינטרנט הוא כלי שבהחלט מקצר תהליכים. עד היום יכולנו, באמצעות תוכנות מסרים מידיים כ- ICQ, ו-MSN Messenger, לשמור על קשר עם האנשים המוכרים לנו, אך רובן היו יעילות פחות להיכרות עם אנשים חדשים.

את הפונקציה החסרה ניסו למלא שלל אתרי היכרויות, צ'טים, בלוגים ופורומים מקוונים. לשמחתנו, עלו חברות רבות על היתרון שבחיבור השירותים הנפרדים לכדי מכלול אחד, ויצרו עבורנו אתרי רשתות חברתיות המהווים
-"One stop shop" כדוגמת: Friendster החלוצית, Mekusharim הישראלי, וכמובן: MySpace ו-FaceBook  הפופלריים. אתרים אלה עובדים בשיטת Show me yours & I'll show you mine" ": אתה נרשם, כותב מי החברים שלך, הם כותבים מי החברים שלהם, ולפני שאתה יודע - הפכת לחלק ממעגל חברתי חדש.

רשת חברתית ככלי עסקי

 

לפוטנציאל המסחרי שטומן בחובו עולם הרשתות החברתיות אין גבולות:

Second Life - השילוב המצליח בין משחק תפקידים מקוון לרשת חברתית - מהווה דוגמא מצוינת לכך.

הרשת, כשמה כן היא - מאפשרת לחבריה לשוטט בעולמות וירטואליים תלת - מימדיים, באמצעות דמות וירטואלית ולנהל חיים מקבילים. השחקנים יכולים לקנות ולמכור פריטי משחק שונים, אך בניגוד לכל שאר הדברים ב-SL הכסף הוא הדבר היחיד שאינו וירטואלי. המטבע המקומי נקרא "לינדן" ויש לו שווי גם בעולם  האמיתי (ניתן להמירו לדולרים אמריקאיים). על פי ההערכות, מדי חודש מועברות שם סחורות בשווי 2.8 מיליון דולר.

רבים הגדילו לעשות ופתחו עסק לממכר פריטים וירטואליים (עם רווח ממשי), וגם חברות הענק לא איחרו להעתיק את משכנן לקריית הפיקסלים החדשה. מעבר להיותן קרקעות פוריות למסחר, רשתות חברתיות הן גם הזדמנות מעולה ליצירת קשרים עסקיים ללא צורך בתיווך. בעלי עסקים רבים כבר השכילו לפנות לאתרי רשתות עסקיות כדוגמת:
Linked in ו- TheMarker Cafe  הישראלית, שם ניתן ליצור פרופיל שיאפשר ליזמים, לקוחות פוטנציאליים, ובעלי עסק אחרים, להתרשם, להתייעץ ולהחליף עמם מידע עסקי.

גם בתחום הפוליטי, הצטרפות לרשת חברתית היא בעלת ערך מוסף בלתי מבוטל - כך יוכל להעיד ראש עיריית  גבעתיים, שפתח לא מזמן כרטיס אישי ברשת
פייסבוק, כדי לאפשר לתושבי העיר לפנות אליו ישירות  ולחזק עמם את הקשר.

ומה צופן לנו העתיד?

 

היכולת לבנות ולשמר קשרים בקלות, היא בעלת ערך רב לאדם, הן במישור הקהילתי והן במישור הכלכלי ולכן לא צפויים אתרי הרשתות החברתיות להיעלם בקרוב. נהפוך הוא: כמעט מדי יום צצה לה רשת חברתית חדשה במרחב הקיברנטי, שמציעה יכולות ושימושים חדשים ומספר חברות אף מתמקדות בפיתוח דפדפנים המתיימרים לקפל בחובם יכולות "חברתיות", כדוגמת פלוק שנועד לרכז את הגישה לרוב הרשתות במקום אחד.

המתנבאים לטווח ארוך נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: יש שירחיקו ויאמרו כי רשתות חברתיות באינטרנט יחליפו בהדרגה את דרכי המפגש המקובלות בין בני אדם, כך שיום אחד מישהו עשוי לקום בבוקר ולגלות על בשרו
את נכונות האמירה: אם אתה לא שם - אתה באמת לא קיים.

אחרים יטענו שכוכבן ילך וידעך, עד שיעלמו בסופו של דבר מרשימת ה'מועדפים' בחיינו ודפדפנינו, כדרכו של כל טרנד חולף. ואולם על דבר אחד אין ויכוח: בזכות רשתות חברתיות באינטרנט, המושג "עולם קטן" מקבל משמעות אחרת לגמרי.

לקריאה נוספת ליחצו: WEB2

 

רשת קידום אתרים באינטרנט - SEOweb

תאריך: 19/06/2011 15:43    מחבר:


רוצה לדעת יותר? פנה אלינו כבר עכשיו >