עד כמה אנחנו באמת מכורים לאינטרנט? נקודות למחשבה
מתי בפעם האחרונה התנהלת במשך 3-4 שעות ברציפות בלי כל מגע עם רשת האינטרנט?
עד כמה אנחנו באמת מכורים לאינטרנט? נקודות למחשבה



03-5446364



כל מה שלא מספרים על התמכרות לאינטרנט

Hebrew

שאלת את עצמך פעם, כמה זמן ביום אתה מקדיש לגלישה באינטרנט ויתרה מכך, האם ניסית לפלח ולהגדיר את המטרות שלשמן אתה משתמש באינטרנט.

סביר להניח שהתשובה לשאלה היא לא, כי גם אתה כמו מיליארדי גולשים ברחבי העולם, כבר התרגלת לעובדה שהאינטרנט הפך להיות הכלי הכי דומיננטי בחייך ואתה מקבל את המצב כפי שהוא מבלי לשאול שאלות, פשוט כי ככה נוח לך.

הנוחות הזו שהאינטרנט מאפשר לך וליתר הגולשים, היא מצד אחד מקור להרבה מאוד ידע, קדמה והתפתחות ומאידך, היא גורמת לנו לפתח תלות רגשית ופרקטית ברשת הדיגיטלית, תלות שפעמים רבות פוגעת בנו קשות במגוון רבדים, הן ברמה הפרטית והן ברמה החברתית.

נדמה שבלי ששמנו לב, כולנו הפכנו להיות מכורים לאינטרנט במידה זו או אחרת וההשלכות של ההתמכרות לא מאחרות לבוא. מסקר שנערך לאחרונה עולה שמעל 9 מיליון אמריקאים סובלים משימוש יתר באינטרנט ולמרבה הצער (או שלא) גם המצב בישראל לא מזהיר.

ההתפתחות הטכנולוגית המואצת לצד קצב החיים המהיר, הופכים את האינטרנט לברון הראשי בהצגה של דור המסכים.

כמובן שאין להמעיט ביתרונות של האינטרנט ובתרומה המשמעותית שהוא סיפק ועדיין מספק לאנושות בכלל ולך בפרט, אבל ויש כאן אבל גדול – יש לו גם הרבה מאוד חסרונות וכל אותם חסרונות, הם משהו שמוכרחים לקחת בחשבון.

שינויים אדירים בהרגלי הצריכה

השימוש החופשי והנגיש באינטרנט וזרימת המידע הבלתי מוגבלת פתחו צוהר גם למסחר דיגיטלי. עובדתית, אנשים קונים היום באינטרנט כמעט הכל ונראה שעם הזמן חנויות מסחר מקוונות ישתלטו לחלוטין על הזירה הצרכנית וידחקו לשוליים את הקניונים והחנויות הפיזיות.

עכשיו אתה וודאי שואל את עצמך - מה הבעיה עם זה, הרי קניות באינטרנט דורשת ממני הרבה פחות, הן מבחינת זמן והן מבחינת כסף.

תאורטית זה נכון, אבל בפרקטיקה עצם היותם של המוצרים והשירותים נגישים כל כך והאפשרות לרכוש מה שאתה רוצה בכל רגע נתון ומכל מקום בעולם, מגבירה את קצב הצריכה וגורמת לך, במודע או שלא, לקנות גם דברים שאתה לא בהכרח זקוק להם.

בעלי עסקים רבים מנצלים את הנוכחות המסיבית של אנשים באינטרנט על מנת לפרסם את עצמם ולמכור את המוצרים ו/או השירותים שלהם. מעגל הכספים שמתגלגל סביב הפרסום באינטרנט ממשיך להזין את הלופ הצרכני וחושף את הגולשים ליותר פרסומות במנועי החיפוש וברשתות החברתיות. כתוצאה ישירה של החשיפה, הראש שלך בכל רגע נתון מוכוון לקנות.

הארנק בעידן המודרני (מה שמוכר בכינוי ארנק דיגיטליהוא בעיקר קישוט ובפועל באמצעות חיבור לאינטרנט דרך הנייד, המחשב או כל התקן אחר אתה יכול לבצע איזו עסקה שרק תרצה, להעביר תשלומים ולשלוט באופן מקוון ומלא על חשבון הבנק שלך. השילוב של כל אלו הוא זרז משמעותי, שמדרבן אותך לבזבז כסף והרבה.

פגיעה חמורה במיומנויות בסיסיות

מעבר לכסף שאתה מבזבז בשל השעות הרבות שאתה מבלה ברשת, מחקרים מוכיחים שהשימוש הכפייתי באינטרנט יכול לגרום גם לשינויים מורפולוגיים במבנה המוח, בעיות זיכרון לטווח קצר ופגיעה ביכולת לקבל החלטות. נשמע לך כמו הפחדות חסרות שחר? בכלל לא.

השימוש ב-WAZE פוגע ביכולת הניווט שלך ואפילו נהגי מונית כבר לא באמת יודעים איך להגיע ממקום למקום בלעדיו. אם נבחר להביט במציאות כפי שהיא באמת, נגלה שבקצב הזה ובהתאם לאבולוציה, הדור הבא אף עלול לאבד לחלוטין את חוש הניווט הכל כך הכרחי וחשוב לבני האדם.

הצפייה הממושכת במסכים כאלו ואחרים במהלך הגלישה, מהווה סכנה לעיניים וגורמת לבעיות גב אצל מבוגרים וילדים כאחד. בנוסף, השימוש המוגבר באינטרנט, בעיקר אצל ילדים, מגביר את אחוז הלוקים בהפרעות קשב וריכוז ופוגע בהם גם פיזית וגם חברתית.

אם בעבר ילדים היו משחקים קלאס ותופסת בהפסקה, הרי שעכשיו הם משחקים בפלאפון (במקרה הטוב מתחרים ווירטואלית זה מול זה), במשחקים שלא מפעילים שום קורדיזנציה ולא מעודדים תנועה ותקשורת פרונטלית.

היעדר אינטימיות ותקשורת בינאישית

ואם כבר בתקשורת ושיחות פרונטליות עסקינן, השימוש באינטרנט מנוון את היכולת לדבר מול קהל ולהביע את עצמנו בעל פה, מה שמותיר אותנו כבולים מאחורי המקלדת. אנשים ובפרט בני נוער, פשוט לא יודעים איך לדבר אחד עם השני וזה מפחית משמעותית את היכולת ליצור קשרים חברתיים, לפתח זוגיות ורומנטיקה וגרוע מכל, לחוש אינטימיות.

אתה, החברים סביבך ואפילו אמא שלך – כולם נפגעים מהשימוש האובססיבי באינטרנט וההתמכרות הזו משפיעה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. המשפט מוסיף דעת מוסיף מכאוב רלוונטי במיוחד בהקשר הזה ולא סתם המאה ה-21 מאופיינת במחלות מודרניות כמו דיכאון וחרדה.

אנשים משתמשים באינטרנט כדי להפיג את השעמום ואת תחושת הבדידות, אבל מה שהם לא מודעים אליו הוא, שהשורש לכל אותן תחושות שהאינטרנט לכאורה אמור להעלים, הוא האינטרנט עצמו. 

ילדים חשופים לתוכן ללא הגבלה

עולם האפשרויות הבלתי נגמרות פתוח גם בפני ילדים ועל אף הגבלות הגלישה והצנזורה, הלוקה בחסר יש לציין, ילדים קטנים חשופים לתכנים שההורים שלהם ללא כל ספק היו מעדיפים למנוע מהם. כל פעוט בן שנתיים יודע להפעיל פלאפון או טאבלט עוד לפני שהוא יודע לדבר והחוכמה הטכנולוגית הזו הולכת ומתעצמת בכל יום שעובר.

ילדים גולשים בצ'אטים, משתמשים באפליקציות להעברת מסרים סמויים ובעיקר, יכולים לעשות כל מה שהם רוצים, מבלי שאף מבוגר מפקח על המצב.

הם נחשפים לפורנו בלי להתאמץ, הם מדברים עם אנשים זרים ועלולים ליפול קורבן לפדופיליה, שיימינג וחרם. הבניית המציאות שלהם ואם להיות כנים, גם שלך, מטשטשת ומתעוותת ובעולם שבו הגבולות מעורערים, גם הילדים הופכים לכאלו.

עניין נוסף שיש להתייחס אליו בהקשר של ילדים ואינטרנט הוא השקט התעשייתי שהוא מייצר להורים ולמורים. שיעורי בית נעשים דרך האינטרנט, אף ילד לא באמת יודע מה זו ספרייה ובמקום לעודד יחסים בינאישיים מחוץ למציאות הווירטואלית, החבר הכי טוב של הילד הופך להיות הפלאפון או המחשב שלו.

אובדן מוחלט של מושג הפרטיות

האינטרנט לא מאפשר לאף אחד להסתיר שום דבר. כל אחד בעולם מעודכן אונליין על מה שקורה ביבשת אחרת והכפר הגלובאלי הזה, שבזכותו אנו יכולים לתקשר עם אנשים ממקומות רחוקים ולצבור ידע שלא היה נגיש לנו בעבר, גם שולל מאיתנו זכות בסיסית והיא הזכות לפרטיות.

בין אם תרצה בכך ובין אם לא, גם כשאתה בוחר לשתף מידע וגם כשאינך, אתה חשוף לעיני כל.

חברות ענק כמו גוגל ופייסבוק אוספות עליך מידע על מנת לשפר את חוויית הגלישה ולהציע לך שירותים שיכולים לעניין אותך, אבל מה שלא מספרים לך הוא שהמידע שנאסף עליך, עלול לשמש נגדך בבוא היום.

אמנם רשתות חברתיות מאפשרות לך להגביל את האנשים שנחשפים לפוסטים שאתה מעלה ואתה אפילו יכול למחוק את היסטוריית הגלישה, אבל כל אלו הם רק סמי הרגעה.

הגופים הגדולים הללו מנצלים את הצורך שלך ושל מיליארדי גולשים ברחבי העולם במציאת הוכחות חברתיות ומה שקורה בפועל הוא, שעל אף הידיעה שכל השיתופיות הזו פוגעת בפרטיות שלך, אתה ממשיך להתנהל בדיוק אותו דבר ובכלל זאת להעלות תמונות אישיות, לבצע צ'ק אין במקומות שבהם ביקרת ולהשתמש בוואטסאפ (שנמצא בבעלותה של חברת פייסבוק) כדי לדבר עם חברים.

אגב, כל התמונות המנצנצות שאנשים מעלים ברשתות החברתיות פוגעות גם הן בהבניית המציאות שלנו, שמלכתחילה לא מי יודע מה ישרה וטהורה. מוכרים לנו שקרים על אושר ואנחנו כמו ילדים טובים קונים, מנסים להתאים את עצמנו לקצב וממשיכים לבצע עוד ועוד אינטראקציות כדי להרגיש שייכים.

כל אינטראקציה שאתה מבצע בפייסבוק, באינסטגרם, ביוטיוב, טוויטר, גוגל וכן הלאה, נשמרת תחת מאגר נתונים ווירטואלי, מאגר שיודע עליך הרבה יותר ממה שאתה יודע על עצמך. באיטיות אך ביסודיות האינטרנט זולל ממך את פיסות הפרטיות שעוד נותרו שלך והסימום הזה ממשיך וימשיך להתרחש כל עוד אף אחד לא יגיד – זהו, לי זה הספיק.

אז למה אף אחד לא בוחר לעצור?

על אף כל השפעותיו הלא חיוביות במיוחד של האינטרנט, אנשים ממשיכים להשתמש בו וסטטיסטית משך הזמן שגולש ממוצע מבלה ברשת עולה משנה לשנה.

אין לדעת מה גורם לנו להיות עיוורים כל כך לסכנות או שאולי יהיו שיאמרו, שכאשר שוקלים על המאזניים את החסרונות לעומת היתרונות שהאינטרנט מספק לנו, הכף מוטלת לטובת הפן החיובי שלו. 

בסופו של דבר, מאחורי האינטרנט, כמו כל דבר בעולם, עומד כוח חזק ושולט והוא הכסף. האינטרנט מאפשר לאנשים להרוויח והרבה וכדי להיות בטוחים שהרווחיות הזו תימשך, הפרופגנדה הטכנולוגית מתחייבת שהאינטרנט הוא הדרך ל"עתיד מבטיח", השאלה היא – עתיד מבטיח למי?

תאריך: 29/05/2017 12:26    מחבר: SEOweb


רוצה לדעת יותר? פנה אלינו כבר עכשיו >